ДИАМАНТИТЕ - Съкровища на времето


Диамантите са съкровища на времето. Всеки един от тях отразява историята на неговото дълго пътуване от дълбините на земята до превръщането му в скъпо украшение. Диамантът е и най-известният символ на вечната любов.




Американският институт по Гемология (GIA)e разработил основните параметри за оценяване и сертифициране на диамантите и Международната система за оценяване на диамантите. Основните параметри са известни като 4C-та: шлифoване (cut), цвят (color), чистота (clarity) и тегло (carat).  Тези критерии са възприети от бижутерийната индустрия по цял свят.

Шлифоване
От всички четири характеристики, шлифоването оказва най-голямо влияние върху красотата на диаманта. При определяне на качеството на шлифоването оценителят оценява уменията на шлифовача при оформянето на диаманта. Колкото по-прецизно е шлифоването, толкова по-привличащ за окото е диамантът.



Красотата на един шлифован диамант се крие в неговата връзка със светлината: как тя попада на повърхността, каква част от нея минава през диаманта, и как и под каква форма светлината се отразява обратно от повърхността.

Диамантите с фини пропорции, симетрия и шлифовка  оптимизират тяхното взаимодействие със светлината, и увеличават яркостта, огъня и сцинтилацията си (блещукане, искрене).

ЦВЯТ
Диамантите се срещат в голямо разнообразие от цветове. Те могат да  бъдат безцветни до светложълти или светлокафяви. Други естествени цветове на диамантите са син, червен, розов. Те са известни като “fancy diamonds” и тяхната цветова спецификация се различава от тази на белите диаманти.


Цветовата спецификация на диамантите се базира на създадената от Американския Институт по Гемология (GIA) цветова скала, която се простира от Д (безцветно) до Z (светло жълто или кафяво). Много хора смятат, че качественият диамант е безцветен, но това всъщност не отговаря на истината - напълно безцветните диаманти са рядкост. Повечето диаманти, използвани в бижутерията са почти безцветни с нюанси на жълто или кафяво.

ЧИСТОТА
Диамантите имат вътрешни характеристики, известни като включвания, и външни характеристики, наречени дефекти.  Изключително рядко се намират диаманти без вътрешни и външни характеристики, тъй като те се образуват под въздействието на огромна топлина и налягане. Тези характеристики са страничен продукт на неговото формиране и помагат на гемолозите да разграничат естествените диаманти от синтетични и симуланти, и да идентифицират отделните камъни. 

ТЕГЛО
Каратът е физическото тегло на диаманта, измерено в метрични карати. Един карат е равен на 200мг.  За диаманти под един карат всеки карат е разделен на 100 деления - 0.75 ct. = 75 деления, 0.50 ct. = 50 деления. Теглото е най-обективната от 4-те характеристики, използвани за класифицирането на диамантите. Не включва оценки, сравнения и преценки.










Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА