АМЕТИСТ - РОЖДЕНИЯТ КАМЪК ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

Пурпурният цвят е почитан от крале и кралици в продължение на столетия. С течение на времето наситеният цвят и здравината на аметиста го превръщат в един от най-популярните и достъпни скъпоценни камъни в света. 


Ръчно изработен сребърен пръстен с Аметист, 5.8 карата



ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ

Думата “аметист” произхожда от гръцката дума „amethystos”, която означава „неопияняващ”. Чаши за вино са били изрязвани от този пурпурен камък, защото се е вярвало, че предпазва от опиянение. 
Той е бил използван и за направата на епископски пръстени, тъй като придавал на притежателя си непорочност и неподатливост на физически изкушения. Употребявал се е също така за украси на църкви през Средновековието. 
Будистите вярват, че камъкът помага за повишаване на концентрацията по време на медитация и в наши дни той продължава да бъде използван в Тибет за молитвени броеници. 

КАЧЕСТВА, СТОЙНОСТ И НАЛИЧНОСТ




Цветът на аметиста варира от бледолилаво, наричано „Розата на Франция”  (“Rose de France”), до тъмно пурпурно. Погледнат под различен ъгъл, аметистът е двуцветен, със синкав или червеникаво-пурпурен оттенък. Наситеното пурпурночервено с розови отблясъци се смята за най-хубавия цвят на аметиста. 
В природата аметистът може да бъде намерен във формата на големи кристали. Съществува обаче и синтетичен аметист, който се произвежда в лаборатории в Русия и на други места. Затова трябва да се внимава, когато се купува от непроверени източници.

ЗАЛЕЖИ

Аметист се добива основно в Бразилия, Уругвай, Боливия, Танзания, Замбия и Намибия. Малки количества аметист са открити в Аризона, САЩ. 



ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Аметистът облекчава мигрена и главоболие, причинени от нервно напрежение. Използва се за подобряване на концентрацията, облекчаване на душевни разстройства, също така пречиства кръвта, укрепва имунната система и помага при безсъние.
Аметистът е традиционният скъпоценен камък на родените през месец февруари. Той е подходящ камък и за зодиите Риби, Дева и Козирог.

Независимо от зодиакалния знак, бижутата, украсени с аметист са правилен избор за всеки, поради придаващия чувство на елегантност мистичен виолетов цвят. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

ЗМИЯТА - ЛЮБИМ МОДЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ БИЖУТЕРИ

БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪКЪТ НА УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО

СРЕБЪРНИ БИЖУТА С ЦИТРИН - КАМЪК НА БОГАТСТВОТО И КЪСМЕТА